Vaticaan komt met eigen verkeersregels

Het kleinste staatje ter wereld, Vaticaanstad, is vandaag naar buiten gekomen met opmerkelijke verkeersregels. Het is een verkeersvariant op de Tien Geboden uit de Bijbel. In de 'verkeersgeboden' staan gedragsregels voor automobilisten en motorrijders.

Enkele geboden, zoals die in het boek zijn vermeld zijn: 'Gij zult niet rijden onder invloed van alcohol. Gij zult zich aan de maximum snelheid houden. Gij zult een auto niet beschouwen als een object van verheerlijking of het gebruiken als een plaats van zonde.'

Kardinaal Renato Martino noemde bij de presentatie vandaag gevaarlijk inhalen een zonde. Het 36 bladzijden tellende boekje is 'Richtlijnen voor de Geestelijke Zorg op de Weg' gedoopt. Met dit boek wil men 'geestelijke achteruitgang' voorkomen, die vaak met rijden in verband wordt gebracht.

Het boek behandelt alle zaken die met verkeer te maken hebben. De liefde voor auto's, rekening houden met voetgangers en obscene gebaren worden aan de kaak gesteld, onder het motto 'Hij die Jezus kent is voorzichtig op de weg'.

Motorrijders en automobilisten wordt aangeraden voor het rijden een kruisje te slaan. Bidden onder het rijden wordt juist ten zeerste afgeraden.

Het Vaticaan maakt zich zorgen over de toenemende agressie in het verkeer. Ook het hoge aantal sterfgevallen in het verkeer is schrikbarend te noemen. In Vaticaanstad lijken verkeersregels overbodig, want het staatje telt slechts zo'n duizend auto's. Harder dan dertig kilometer per uur rijden is overigens ook verboden.