Gratis OV tegen files

Icoon FileEr start deze maand een proef met gratis openbaar vervoer voor forenzen. Op negen plaatsen waar het verkeer vaak vast staat kunnen de forenzen gratis met het OV naar hun werk. Op die manier wil staatssecretaris Tineke Huizinga de files proberen te verlichten. "Ik ga hier voortvarend mee aan de slag", zo zegt ze.

De proeven worden gehouden in de regio Utrecht, op Schiphol, in Nijmegen, Maastricht, Enschede, Eindhoven, Zwolle, Amersfoort en rond Amsterdam (gemeente Waterland). Zo krijgt personeel van Schiphol in ruil voor hun maandelijkse reiskostenvergoeding een OV-kaart.

Forenzen die vanuit oostelijke richting naar Amersfoort reizen, kunnen vanaf transferium Barneveld-Noord gratis verder reizen. Het experiment rond Utrecht wijkt af. Daar krijgen cliënten van de zes ziekenhuizen in de regio 'probeerkaartjes' om met het OV naar het ziekenhuis te komen.

"Het verricht geen wonderen, maar mijn verwachtingen zijn positief", zegt Huizinga. Er is een kleine proef gehouden tussen Krimpen aan den IJssel en Rotterdam. Tien tot vijftien procent van de forenzen stapte over op de bus. "Dat smaakt naar meer. En één ding weten we zeker: als we niets doen worden de files in elk geval langer."

Het project kost circa 10 miljoen euro. Het ministerie van Verkeer betaalt de helft, de rest financieren werkgevers en provincies.