RTL Nieuws-team ooggetuige van aanslag

Icoon BuitenlandsEen team van RTL Nieuws was ooggetuige van de aanslag op het Nederlandse konvooi in Tarin Kowt in Afghanistan, waarbij de 20-jarige Timo Smeehuijzen om het leven kwam. Een verslaggever van RTL, Suzanne de Waal, reed met konvooi mee.

"We waren net onderweg, toen er opeens een auto uit een steeg kwam. Een enorme explosie volgde. Het pantservoertuig voor ons werd geraakt. Drie jongens stonden op dat moment bovenluiks; die zijn echt flink geraakt", zegt de Waal.

De verslaggever is erg geschrokken van het hele gebeuren: "Het was zo'n harde knal, je werd in de jeep gesmeten. Daarna zie je de meest gruwelijke beelden. Bloedige beelden. Verschrikkelijk".

Op dat moment wist niemand nog dat hierbij een Nederlandse soldaat om het leven was gekomen. "Dat heb ik pas in het kamp gehoord. Ik was als enige niet-militair aanwezig, dus werd ook officieel op de hoogte gesteld. De sfeer was zeer triest. Deze jongens werken al heel lang samen. Ze maken nu een verschrikkelijke tijd mee en moeten ook vreselijk huilen. Ook voor mij is het een enorme schok geweest."

RTL-verslaggever Jaap van Deurzen, die momenteel ook in Tarin Kowt verblijft, vertelt: "Omstanders hebben nog geprobeerd het 20-jarige slachtoffer te reanimeren, maar dat is helaas niet gelukt. Van de gewonden waren er twee ernstig aan toe. Een militair raakte gewond aan zijn oog."

Omdat het konvooi maar 28 man telde was er geen transportvoertuig aanwezig om gewonden af te voeren. Het gebied rond de aanslag is momenteel afgezet, de gewonden zijn met een ziekenwagen afgevoerd. De militairen krijgen op het kamp hulp van professionele begeleiders. De stemming was enorm bedrukt. Het dodelijke slachtoffer hoefde nog maar twee maanden te blijven.

Klik hier (Windows Media Player) voor beelden uit het RTL Nieuws.