Papa heeft het drukker dan mama

Icoon BinnenlandsVaders zijn niet te spreken over de taakverdeling binnen het gezin. Terwijl zij een veel drukker bestaan hebben, blijft vrouwlief nog altijd klagen over een oneerlijke werklast. Dat blijkt uit het vaderdagonderzoek van Intermediair, waaraan ruim zeshonderd hoogopgeleide vaders deelnamen.

Werk & zorg
De hedendaagse man draagt niet alleen de lasten van een fulltime baan, maar ook die van het huishouden. De cijfers liegen er niet om: 60% van de vaders brengt zijn kinderen naar school en 40% brengt hen naar de sportvereniging of hobbyclub. Zodra papa thuis komt van zijn werk, speelt hij met de kinderen, doet ze in bad, leest voor en brengt ze naar bed. Ook doet 70% de boodschappen en kookt 50% (leidinggevenden overigens minder dan niet-leidinggevenden).

Vaders zeggen een derde van de totale zorg voor hun rekening te nemen. Daarmee leiden ze zelfs een drukker leven dan moeders: ze zijn ruim een uur per week meer kwijt aan verplichtingen. Daardoor hebben ze geen tijd meer voor uitslapen (zegt 73%), uitgaan (67%), hobby’s (55%), sport (45%) en seks (39%).

Klaagzang
Ondanks de voor mannen nadelige taakverdeling, zijn het vaak (60%) de vrouwen die dit onderwerp ter sprake brengen. 60% van de mannen zegt ruzie te krijgen over de werkverdeling. Dit, terwijl vrouwen gemiddeld drie dagen in de week werken, tegenover een fulltime werkende man.

De man des huizes neemt echter wel de leukere klusjes op zich. In de top vijf van meest uitgevoerde taken staat bij vaders op 1. spelen en uitjes, op 2. boodschappen, op 3. kinderen naar de crèche of school brengen, op 4. koken en op 5. kinderen naar sport of muziekles brengen. Bij vrouwen ziet dit lijstje er als volgt uit: Op één staat de was doen, gevolgd door respectievelijk koken, schoonmaken, verjaardagspartijtjes en cadeautjes regelen en tot slot strijken.

Al met al hebben papa's zondag hun vaderdag dik en dwars verdiend.


Vaderdagscadeautje.