Rechter moet as uit urn verdelen

In Groningen moet de rechter eraan te pas komen om de as van een overledene te verdelen. Alleen, de urn lijkt gestolen en is onvindbaar. De zoon en de nieuwe vriendin van de overledene staan in de rechtszaak lijnrecht tegenover elkaar.

De 'stiefmoeder', die slechts zeven maanden voor zijn dood een relatie met de man kreeg, blijft erbij dat de laatste wil van de overledene is altijd bij haar te zullen blijven. Daarom mocht de vrouw ook de urn met inhoud hebben. Het potje kreeg een mooie plek, bovenop de printerkast.

De zoon wil de urn liever bijzetten op een urnenveld, gezellig tussen de andere urnen. Zo kunnen de kinderen en eventuele kleinkinderen makkelijk een bezoekje brengen aan de overledene. Volgens de man is een urnenveld een beter plekje, zeker omdat de man niet altijd even gelukkig was met zijn nieuwe vlam, aldus de zoon.

Maar in april was de urn ineens spoorloos verdwenen. Hierna ging de vrouw naar de politie, om aangifte van diefstal te doen. Getuigen wezen meteen de zoon aan als dader. De vrouw eiste de as vervolgens weer op.

De rechter zat even met de handen in het haar. Hij wilde best bemiddelen tussen de twee, maar dat kan alleen als de urn boven water komt. Daarom gaf hij hen tot twintig juni de tijd tot om de urn, desnoods anoniem, af te leveren bij het crematorium. Daar zullen ze de as keurig verdelen over twee urnen, met elk een eigen naamplaatje. Zo kunnen beiden met de as doen wat ze willen.

De rechter heeft goede hoop. Beide kemphanen gingen namelijk zonder tegensputteren accoord met de uitspraak.