Opnieuw minder moord en doodslag

Icoon MisdaadHet aantal gevallen van moord en doodslag in Nederland is vorig jaar opnieuw gedaald. Vooral in de vier grote steden kwamen minder mensen om door geweld, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

In 2006 overleden in Nederland 160 mensen door moord of doodslag, het laagste aantal sinds 1996.Het is het derde jaar op rij dat het aantal doden afnam. De afname in 2006 is volgens het CBS volledig terug te voeren op een halvering in elk van de grote steden, waar overigens nog steeds de meeste moorden plaatsvinden. In Rotterdam ging het om gemiddeld 2,2 moorden per 100.000 inwoners, in Amsterdam om 2,1 moorden, ruim twee keer zoveel als het Nederlandse gemiddelde.

Mensen werden in de periode 1996-2006 relatief het vaakst omgebracht in de late avond en 's nachts. In de periode 1996-2006 werden in totaal 2500 mensen omgebracht. Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat vrouwelijke slachtoffers relatief vaak worden neergestoken of gewurgd, in de helft van de gevallen door hun partner of ex-partner. Mannen komen vaker om het leven door vuurwapengeweld, namelijk vier op de tien slachtoffers.

Vier op de vijf moorden op een vrouw gebeurde in of rond het huis. De helft van de slachtoffers was tussen de 20 en 40 jaar oud. Het aantal vermoorde mannen in die leeftijdscategorie was 2,5 keer zo hoog.