KNMI houdt rekening met nieuw weeralarm

Icoon WeerNa het weeralarm van gisteravond houdt het KNMI er rekening mee dat er vandaag opnieuw een weeralarm moet worden afgekondigd. De ontwikkeling van de buien is rond 10 uur hetzelfde als gisteren rond die tijd, maar een nieuw weeralarm hangt af van de ontwikkelingen in de komende uren. De weersdienst verwacht dat zaterdag vooral het oosten en noordoosten aan de beurt zijn.

Gisteren werd er ook een weeralarm afgekondigd omdat zwaar onweer en regen voor gevaarlijke situaties en overlast zorgden. Met name het zuiden van het land en Noord en Zuid-Holland hadden last van het noodweer. In Goirle kwam een vrouw om het leven toen zij op straat werd getroffen door de bliksem,en in Uitgeest kwam een 42-jarige man om toen hij van het dak van zijn schuur viel. Hij was daar op geklommen omdat het regenwater niet goed wegliep.

In Noord-Brabant en Limburg wordt het verkeer gewaarschuwd door het KNMI, omdat de regenval tot aquaplaning kan leiden. Het KNMI verwacht tussen 1 en 3 uur vanmiddag meer te weten over een eventueel weeralarm. "In dit soort situaties kun je pas op het laatste moment voor een bui bepalen hoe elektrisch actief ze worden", legt meteoroloog Rob Groenland uit. Als in vijf minuten vijfhonderd verticale bliksems richting de grond worden waargenomen, wordt een weeralarm afgekondigd.

Het KNMI heeft vandaag continu contact met de organisatie van de open dag van de landmacht in het Gelderse Wezep. Als er een weeralarm komt, moeten alle bezoekers binnen een uur van het open veld af. Defensie laat weten dat vanwege slecht weer in andere delen van het land de demonstratie met Apache- en Cougar-helikopters niet doorgaat. De toestellen moeten daar namelijk vandaan komen.