Vrouwen op universiteit beter dan mannen

Icoon Onderwijs Vrouwen doen het op de universiteit veel beter dan studenten van het mannelijke geslacht. Zo studeren ze harder en behalen ze veel sneller een diploma. Dat blijkt uit een onderzoek van VSNU, de vereniging van universiteiten.

Bij vrijwel alle studies doen vrouwen het beter, ook bij traditionele mannenstudies als techniek en economie. Gemiddeld heeft 57,1 procent van de vrouwen na vier jaar een bachelordiploma behaald. Bij mannen is dat 33,4 procent. Ook verlaten veel meer mannen de universiteit zonder diploma dan bij vrouwen het geval is. Vooral in het eerste jaar van de studie zijn de verschillen groot.

VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda vindt nog niet dat de noodtoestand afgeroepen moet worden. "Er is geen reden ons nu onmiddellijk gigantische zorgen te maken over het achterblijven van de jongens. Ik ben vooralsnog vooral blij dat vrouwen de achterstand die ze decennialang hebben gehad, nu hebben ingelopen", aldus Noorda.

Momenteel is nog maar een op de tien hoogleraren een vrouw. Noorda denkt dat dit aantal flink zal toenemen. De Universiteit van Amsterdam is alvast begonnen: als eerste universiteit heeft deze een vrouwelijke rector-magnificus aangewezen.