TBS en cel voor Rotterdamse 'terrorist'

Icoon JustitieDe rechtbank in Rotterdam heeft gisteren de 33-jarige Allal El Y. veroordeeld tot 18 maanden cel en tbs. De uitspraak is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), want het OM eiste twee weken geleden 9 maanden en tbs. De Rotterdammer heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen en bevordering van een terroristisch misdrijf.

Volgens de rechters zocht de man via e-mails naar vuurwapens en probeerde hij lid te worden van een schietvereniging. Ook plaatste hij op internet diverse teksten met een radicaalislamitische strekking. Verder zocht Y. naar informatie voor het plegen van terroristische misdrijven. Hij had het gemunt op Joodse en Amerikaanse instellingen.

De rechtbank nam het Y. kwalijk dat hij met zijn daden de ''Nederlandse bevolking ernstige vrees heeft aangejaagd''. Bovendien was het niet de eerste keer dat de man voor een dergelijk feit is veroordeeld.

In 2004 legde de rechtbank in Den Haag 2 jaar gevangenisstraf op, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, omdat hij dreigmails had verstuurd aan de NOS. Y. dreigde daarin met terroristische aanslagen. De Israëlische ambassade ontving een vergelijkbare brief. De rechtbank woog destijds in het vonnis extra mee dat hij de dreigementen uitte in een periode dat angst voor terroristische aanslagen groot was.