Tweede Kamer buigt zich over pardon

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer buigt zich donderdag over de pardonregeling voor een groep van 25.000 tot 30.000 'oude' asielzoekers. De Kamer heeft de hele dag uitgetrokken voor het debat.

Verantwoordelijk staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) kan rekenen op kritische vragen, ook van coalitiegenoot CDA.

Het kabinet heeft eind vorige maand ingestemd met de pardonregeling, die geldt voor uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) Nederland zijn binnengekomen. Met de gemeenten is ook al een akkoord gesloten over de uitvoering van de regeling. Zij krijgen 55 miljoen euro voor onder meer de huisvesting, bijzondere bijstand en de integratie van de betrokken vreemdelingen.

De VVD en PVV zijn fel tegenstander van de pardonregeling. Het CDA heeft toegezegd de regeling te steunen, maar stelde zich in aanloop naar het pardon wel kritisch op.

De CDA-fractie wil bijvoorbeeld harde garanties dat gemeenten stoppen met de noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, zoals zij Albayrak hebben toegezegd. Ook willen de christendemocraten een echt effectief uitzetbeleid.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord vastgelegd dat er een pardonregeling komt.