Mogelijk Turkse inval in Noord-Irak

Icoon OorlogVolgens anonieme Turkse ambtenaren zijn vandaag duizenden Turkse militairen de grens met Irak overgestoken om Koerdische guerrilla's aan te pakken die vanuit Noord-Irak opereren. De bron voor dat bericht komt van anonieme Turkse veiligheidsfunctionarissen. Het nieuws over inval wordt door de Turkse en Amerikaanse overheid tegengesproken.

Turkije is al langer bang voor de vorming van een Koerdische staat in Noord-Irak. Zo'n staat zou volgens Turkije een bedreiging voor het land zijn. Een Turkse generaal heeft in april al eens aangegeven dat hij Noord-Irak binnen wilde vallen vanwege steun aan de PKK vanuit die streek. Onlangs versterkte Turkije nog zijn grensposten met Irak. De Verenigde Staten hebben zich altijd uitgesproken tegen een inval van Turkije in Irak.

De VS en Turkije ontkennen officieel dat er een inval plaats heeft. Het Witte Huis en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Gül, onderstreepten dat sommige Amerikaanse media ten onrechte repten over een Turkse operatie. De laatste grote inval van Turkije in Irak was in 1997, toen betraden 10.000 Turken het buurland.
Dit bericht is voor het laatst geactualiseerd om 00.09 uur.