'Totaal rookvrije horeca in het verschiet'

Icoon GezondheidVanaf volgend jaar juli moeten alle horecagelegenheden rookvrij zijn. Minister Ab Klink van Volksgezondheid schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, berichtte RTL Nieuws vandaag. Een woordvoerster van minister Klink wilde alleen kwijt dat "het onderwerp vrijdag in de ministerraad wordt besproken". Naast cafés, restaurants zouden in een klap ook sportkantines en coffeeshops aan een rookverbod moeten geloven. Wel mogen er aparte rookruimtes worden ingericht, maar daar wordt niet bediend. Het bedienend personeel moet maximaal worden beschermd.

Klink heeft van meet af aan gezegd zo snel mogelijk een rookvrije horeca te willen. De koepelorganisatie Horeca Nederland deed daarop een voorstel om volgend jaar hotels en restaurants rookvrij te maken en in 2011 de cafés en discotheken. De sector vreest een enorm omzetverlies. De minister heeft dat volgens RTL laten uitzoeken en hij voorspelt geen sterke omzetdaling. De CDA-bewindsman wil geen uitzondering maken omdat dat de handhaving moeilijker zou maken, en het zou bovendien 'onduidelijk' zijn voor het publiek.

Een rookverbod in coffeeshops lag half maart onder vuur van een Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD en GroenLinks. "Mensen gaan naar coffeeshops om te roken, ofwel om te blowen. De bedoeling is juist om daarmee de overlast te beperken", zei PvdA'ster Lea Bouwmeester. GroenLinks vreesde voor een illegaal circuit als de wiet niet meer ter plekke kan worden opgerookt. Maar dat lijkt misschien te worden ondervangen met een aparte rookruimte.
Weg met de peuk?