Megagroot geschoten zwijn blijkt hoax

OpmerkelijkDe 11-jarige Jamison Stone uit Pickensville (Alabama) heeft met een revolver een monsterlijk wildzwijn geschoten. Het beest zou maar liefst 500 kilo wegen en zo'n 4 meter groot zijn. Dat bericht werd op 26 mei door het gerenommeerde persagentschap Associated Press (AP) de wereld in gebracht en door zowat alle media overgenomen.

Helaas, pindakaas. Het bericht is een hoax. Website Stinkyjournalism.org liet de beelden die werden verspreid van het immense grote geschoten zwijn analyseren door Rhonda Roland Shearer, een expert inzake fotovervalsing. Zij kwam tot de conclusie dat de beelden van het varken een trucage betreffen. ''Doordat de jongen op doordachte wijze achter het dode dier werd gepositioneerd, wordt de illusie van een enorm varken gecreëerd.''

Ook een gepensioneerde fysicus van de Universiteit van New York beweert dat de foto's vervalst zijn. Hij maakte aan de hand van de gegevens over de grootte van Jamison (1 meter 67) en het varken (2 meter 86) een aantal berekeningen. Daaruit bleek dat de schaal op de foto's onmogelijk correct kan zijn.

De dappere Jamison en zijn vader Mike Stone, die al de website Monsterpig.com hadden opgezet, waren kort geleden nog te gast bij CNN, waar ze hun spectaculaire jachtverhaal uit de doeken deden. Ze zouden ook optreden in de 'Today Show' van NBC. Die zender, die vader en zoon al speciaal naar New York had laten overvliegen, blies de hele zaak af na de onthullingen van Stinkyjournalism.org.


Vader en zoon op CNN

Jamison Stone en het megazwijn