Voetbal: Uitslagen play-offs 27 mei

Icoon VoetbalDe laatste wedstrijden van de play-offs voor de Europese competities stonden vandaag op het programma. AZ moest proberen de 2-1 zege van vorige week te verdedigen bij Ajax voor een plaats in de voorronde van de Champions League. FC Utrecht en Vitesse namen het in Utrecht tegen elkaar op om een plaats in de Intertoto na een 2-2 gelijkspel vorige week in Arnhem.

Champions League
Ajax heeft de voorronde van de Champions League veilig gesteld door met 3-0 thuis te winnen van AZ. AZ probeerde in de beginfase het spel te vertragen en op de verdediging te spelen. Ajax kon daardoor niet echt gevaarlijk worden. Hoewel de Amsterdammers na de wissel van Mitea door De Mul na een half uur in aanvallend opzicht werden gesterkt, was de beste kans in de eerste helft een schot op de lat van Arveladze. Na rust was Ajax oppermachtig. Vermaelen schoot op de paal, maar kort daarna zou de wedstrijd binnen drie minuten beslist zijn. Heitinga scoorde het eerste doelpunt in de 55e minuut, waar overigens een heel sterke buitenspellucht aanhing. Een paar minuten daarna besliste AZ-verdediger Donk de wedstrijd door de bal zijn eigen doel binnen te glijden. Ook na de 2-0 bleef Ajax de gevaarlijkste ploeg, via kansen van Babel en Huntelaar. In de 90e minuut scoorde Gabri het laatste doelpunt door een assist van Huntelaar en een misser van opnieuw Donk.

Intertoto
FC Utrecht en Vitesse hebben vanmiddag tegen elkaar gelijk gespeeld met 0-0. Beide ploegen kregen veel kansen. FC Utrecht werd gevaarlijk via Caluwé, Rossini en Boussaboun, maar zij wisten niet te scoren. Aan de andere kant kwam Yu Hai alleen af op de Utrechtse keeper Grandel, maar ook hij wist de openingstreffer niet te scoren. Op basis van het aantal uitdoelpunten door het 2-2 gelijkspel vorige week bij Vitesse heeft FC Utrecht de plaats in de Intertoto veroverd, zonder ook maar een duel te winnen in de play-offs.

Promotie/degradatie
VVV-Venlo is na 13 jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie. In de derde beslissende wedstrijd wonnen zij met 3-0 van RKC Waalwijk door doelpunten van Van Kouwen, Kantelberg en Derksen. Eerder wist Excelsior zich te verzekeren van behoud van de plek in de Eredivisie. Een 1-0 zege donderdag tegen RBC Roosendaal was genoeg.