Amsterdam stopt contacten met Milli GŲrŁs

Amsterdam verbreekt voorlopig de banden met Milli GŲrŁs. De gemeenteraad van Amsterdam nam†gisteren een motie aan om geen contacten te onderhouden met de Turkse islamitische beweging totdat een Bibob-onderzoek is afgerond dat inzicht moet geven in de financiŽle positie.

Ook moet het bestuur van Milli GŲrŁs ondubbelzinnig het gebruik van geweld en de oproep daartoe afwijzen, besliste de raad. In een recent interview in dagblad Trouw riep Milli GŲrŁs-voorman Fatih Dag op tot een demonstratie als de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes niet doorgaat. Die demonstratie zou wel eens uit de hand kunnen lopen, waarschuwde hij.

Al dertien jaar probeert de gemeente met Milli GŲrŁs de Westermoskee van de grond te krijgen, dat een symbool moest worden van multicultureel Amsterdam. Door ruzies en conflicten is het project volledig vastgelopen.

PvdA, VVD, CDA en D66 in Amsterdam vinden dat vooral de Turkse beweging zelf de realisatie van het Westermoskeeproject uit ''welbegrepen eigenbelang'' tegenhoudt. De uitspraken in Trouw waren voor de politieke partijen de druppel. ''Milli GŲrŁs heeft zich aldus gediskwalificeerd als een vertegenwoordiger van de religieuze moslimgemeenschap in Amsterdam.''

De SP en GroenLinks wijzen de uitspraken van Dag af, maar vonden de motie te ver gaan. ''Je moet juist met elkaar in contact blijven'', aldus SP-leider Remine Alberts. ,,Dit lijkt op chantage van de gemeenteraad: je dwingt iemand tot excuses.''