Slachtoffer Bokito stelt Blijdorp aansprakelijk

Icoon BinnenlandsDe 57-jarige Petronella Yvonne de Horde uit Zoetermeer, de vrouw die vrijdag ernstig verwond werd door gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp, heeft de dierentuin schriftelijk aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Dat heeft letselschadeadvocaat Maarten Tromp, die haar belangen behartigt, vandaag laten weten.

De Zoetermeerse hoopt samen met Blijdorp tot de schaderegeling te komen. Haar advocaat verwacht dat dit nog wel een tijd zal gaan duren, omdat dit namelijk mede afhankelijk is van haar genezingsproces. Yvonne de Horde heeft onlangs van haar artsen te horen gekregen dat zij nog enkele weken in het ziekenhuis moet blijven.

Gisteren is zij voor de derde maal geopereerd. Zij heeft diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam. Ook psychisch heeft ze een flinke klap opgelopen. Bovendien is zij in de media bijna het gesprek van de dag.

Vrijdag brak de gorilla uit het verblijf in de dierentuin. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk.

Persconferentie
Diergaarde Blijdorp gaf vanmiddag in een persconferentie tekst en uitleg over het gebeuren. Een persoon in een gorillapak verstoorde die meteen aan het begin. Op het pak stond 'Voor aap staan is geen spelletje'. De persoon werd direct verwijderd.

Op de persconferentie liet Blijdorp weten dat een glazen- of houten wand met doorkijkgaten langs de gracht om het gorilla-eiland in de toekomst een ontsnapping moet voorkomen.

Totdat het gorillaverblijf is aangepast blijven de gorilla's binnen. Het is de bedoeling dat de gracht dezelfde breedte houdt, maar wellicht worden de kanten glooiender. De dierentuin wil bezoekers aan het binnenverblijf op groter afstand van het glas houden.

Nu is dat nog 20 centimeter, in de toekomst 1,20 meter. Het vervangen van delen van het huidige glas door spiegelglas, zodat de gorilla's de bezoekers niet zien is ook een van de mogelijkheden. Volgens Blijdorp voldoet het gorillaverblijf in de Rotterdamse zoo aan de normen die daarvoor zijn gesteld. Dat is uit meerdere controles gebleken.