PvdA in De Baarsjes is Milli Görüs zat

Icoon PolitiekDe PvdA in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam wil dat de Turkse religieuze beweging Milli Görüs zich onmiddellijk terugtrekt uit het Westermoskee-project. De PvdA roept Milli Görüs op het verzet tegen de politiek te staken.

''We hebben nu talloze ruzies en scheldpartijen, loze beloftes en gedoe met groene fondsen achter de rug'', aldus fractievoorzitter Martijn de Keizer gisteren. ''Het gekluns van het bestuur van Milli Görüs is onaanvaardbaar. Zij verpesten het voor de gewone moskeegangers. Ik hoop dat ze inzien dat hun betrokkenheid het project alleen maar schade heeft opgeleverd.''

De PvdA gaat het stadsdeelbestuur vanavond tijdens een commissievergadering vragen of het mogelijk is zonder de Turkse beweging verder te gaan. De prioriteit is het bouwen van woningen op het braakliggende terrein waar de Westermoskee had moeten komen, aldus De Keizer.

De oproep van Milli Görüs-voorman Fatih Dag afgelopen weekeinde in dagblad Trouw om te demonstreren als de bouw niet doorgaat, heeft de zaak volgens De Keizer alleen maar erger gemaakt.  Ook voorspelde Dag een internationale opstand onder moslims als de gemeente geen bouwvergunning verleent voor de Westermoskee.

In verband met de 'dreigende taal' van de Milli Görüs-voorman riep burgemeester Job Cohen voorzitter Fatih Dag  gisteren op het matje.  "Op deze manier je emoties uiten kan niet", aldus Cohen gisteravond in het AT5 Nieuws. Dag gaf toe dat zijn uitspraken "onhandig" waren: "Misschien had ik het anders moeten formuleren."



Fatih Dag: 'Uitspraken onhandig'.