'Ex-probleemjongere inzetten als rolmodel'

Sadik HarchaouiDe inzet van voormalige probleemjongeren bij projecten die jeugdcriminaliteit moeten voorkomen is zeer effectief. Maar jongeren met een crimineel verleden die hun leven inmiddels gebeterd hebben, worden nu alleen ingezet in tijdelijke projecten.

''Op die manier ontzeggen we onze jongeren wat ze echt nodig hebben'', concludeert voorzitter Sadik Harchaoui van kenniscentrum Forum in een gisteren gepresenteerd onderzoek. Het instituut voor multiculturele ontwikkeling vindt dat dergelijke projecten structureel beleid moeten worden, zo staat in het onderzoek 'Boefjes of Briljantjes', over de effecten van criminaliteitspreventie bij allochtone jongeren.

Forum heeft het rapport gisteren overhandigd aan minister Ella Vogelaar (Integratie) en minister Andre Rouvoet (Jeugd en Gezin). De zogenoemde ervaringsdeskundigen zijn dé aangewezen personen om op probleemjongeren af te stappen en hen zo te weerhouden van crimineel gedrag, staat in het rapport. Maar volgens Sadik Harchaoui worden deze waardevolle mensen onbedoeld gemarginaliseerd. Hij vindt dit pijnlijk.

''Het zou logischer zijn deze briljanten tot helden en rolmodellen te verheffen.'' Dat dit niet gebeurt komt volgens hem door ''bureaucratie, perverse financieringssystemen en belangentegenstellingen'' bij de betrokken organisaties.