Joods echtpaar ontvlucht Amsterdam

Icoon BinnenlandsNa de familie Awad die vorige week hun snackbar aan stadsdeel de Baarsjes verkocht omdat ze bezweken onder treiterijen en een koppel dat in 2004 de Diamantbuurt werd uitgepest, is er weer een familie in Amsterdam die de wijk neemt voor buurtterreur. Dit keer betreft het een Joods echtpaar in Bos en Lommer.

Het echtpaar Loes en Nico Vet in de Kolenkitbuurt doet al jaren geen oog meer dicht, omdat onbekenden al negen jaar hun leven van tot een hel maken. Hakenkruisen en Arabische leuzen werden op de deuren gekrast, besmeurde auto, lek gestoken banden, poging tot inbraak en ruiten die sneuvelen omdat er ijzeren pijpen en bakstenen naar binnen werden gegooid.

Volgens Nico Vet (60) kunnen hij en zijn vrouw ''zo niet langer leven.'' Ze willen verhuizen naar Hoofddorp waar hun dochter woont. ''Het gaat me aan het hart dat ik me niet meer veilig voel in mijn eigen buurt. Wij zijn van joodse komaf en dit soort dingen doet dan nog eens extra veel pijn.''

Het echtpaar weet niet wie het op hen gemunt heeft. Ook de politie heeft geen idee wie er achter de pesterijen en vernielingen zit. Hoofdcommissaris Welten heeft zich het lot van het echtpaar aangetrokken en bracht een bezoek aan Loes en Nico. Maar dat weerhoudt ze niet van hun verhuisplannen.