Eindexamens vandaag van start

Icoon ExamenOngeveer 201.000 scholieren beginnen met de spannendste dagen uit hun onderwijsloopbaan. Ze moeten aantreden voor het centraal schriftelijke examen.

De meesten, 115.000, doen examen vmbo. Voor 50.500 ligt aan de eindstreep het havo-diploma. Het vwo-examen wordt door 35.500 kandidaten afgelegd. Havo en vwo beginnen woensdag, de vmbo'ers beginnen op maandag.

Voor het eerst mag dit jaar door iedere kandidaat bij ieder vak een Nederlands woordenboek worden gebruikt. ''Wees echter op je hoede, want een woordenboek kan ook in je nadeel werken'', waarschuwt het Landelijk Aktiecomité Scholieren (LAKS). ''Het kost veel tijd als je iets moet opzoeken en dat kan ten koste van je examen gaan. Gebruik het woordenboek alleen als je denkt dat het echt nodig is.''

Net als voorgaande jaren opent het LAKS een klachtenlijn, die op examendagen tussen 12.00 en 19.00 uur bereikbaar is: 035 - 6719889. Ook is het mogelijk via internet een klacht in te dienen: eindexamen.nu.

Uiteraard kun je voor discussies over de eindexamens ook terecht op FOK! in het speciaal geopende Examenforum. Dit jaar kun je ook prijzen winnen met je eindexamen door de vraag 'Wat is jouw geluksbrenger bij je eindexamen?' te beantwoorden en een foto te maken van je kamer. Meer weten? Kijk dan hier.