Ontslag voor zus Albayrak in Dordrecht

PvdA-wethouder Nezahat Albayrak, de zus van staatssecretaris Nebahat Albayrak, zal vandaag worden voorgedragen voor ontslag als wethouder van Dordrecht. Formele reden is dat ze nog steeds niet in Dordrecht woont. Wat echter ook meespeelt is dat ze slecht zou functioneren en haar privéleven niet weet te combineren met haar werk

De wethouder zelf noemt deze reden onzin. Afgelopen vrijdag haalde ze ongekend fel uit naar haar eigen PvdA-fractie. Ze noemde zichzelf ''slachtoffer van beeldvorming en vooroordelen over werkende vrouwen''. Ze werd indertijd unaniem voorgedragen door de selectiecommissie maar volgens haar zag de Dordtse PvdA-fractie haar gewoon niet zitten. Het bestuur drukte de benoeming echter door ondanks de bezwaren van de fractie.

De PvdA-fractie is overigens niet de enige fractie die meent dat ze ongeschikt is. ''De PvdA kreeg hier bij de gemeenteraadsverkiezingen heel veel stemmen van Turken. Ze wilden dus per se een Turkse wethouder. Niet onlogisch. Maar zoek dan wat beter. Ze hebben meer naar haar naam en afkomst gekeken dan naar haar bestuurlijke kwaliteiten'', zo zegt zegt oppositieleider Piet Sleeking van stadspartij Beter voor Dordt.

Brief
Albayrak stuurde onlangs, toen ze ziek (overspannen) thuis zat, nog een brief naar de gemeenteraad waarin ze vroeg om ontheffing te verlenen van het vereiste ingezetenschap. Ze wilde vanwege privé-omstandigheden nog een jaar langer in Rotterdam blijven wonen. Dat komt omdat haar moeder ziek is, ze een kind van 6 jaar heeft en haar man in Turkije verblijft. De man van de wethouder is officier in het leger van Turkije en woont daar. Hierdoor staat ze er thuis alleen voor. Een meerderheid van haar eigen PvdA-fractie vond uitstel van verhuizing met een jaar echter onaanvaardbaar.

Albayrak zegt nu níet veel ziek en afwezig te zijn geweest, en achttien uur per dag te werken. ''Ik ben al jaren een hardwerkende vrouw én moeder. Zoals zoveel vrouwen. Maar niet iedereen kan daaraan wennen. Afkomst en naam speelden helemáál geen rol bij mijn aanstelling. Die Turkse achtergrond was hooguit mooi meegenomen.''

Ze weigert dan ook zelf ontslag te nemen waardoor de gemeenteraadsvergadering vandaag zelf een formeel besluit zal voorleggen voor ontslag.