Verslaafde wietrokers in België fors gestegen

Bij onze zuiderburen is bijna één op de vier jongeren die hulp zoekt voor drugsverslaving een problematisch cannabisgebruiker. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Vereniging van Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV).

De opmars van jongeren die grote problemen ondervinden door het roken van softdrugs is de laatste zeven jaar enorm gestegen. In 2000 was nog maar 10% een problematisch cannabisgebruiker, nu dus al bijna 25%. Het aantal jongeren dat cannabis gebruikt, is volgens recent onderzoek niet gestegen. Verontrustend is volgens de VVBV dus dat steeds meer jonge gebruikers er problematischer mee om lijken te gaan.

''De gebruikers die bij ons komen, geven aan dat ze niet meer normaal kunnen functioneren in hun relatie, op school of op hun werk. Ze hebben elke dag verschillende joints nodig om zich goed te voelen. Een jointje is voor hen niet langer een pretsigaret, maar een noodzaak'', aldus de VVBV-voorzitter. Hij noemt het Belgische gedoogbeleid 'hypocriet en vol ongerijmdheden'. ''Het resultaat is dat veel jongeren denken dat cannabis ongevaarlijk is en daardoor misschien sneller in de problemen komen.''