Uniforme softdrug-regels Defensie

Als een militair voor het eerst softdrugs voor eigen gebruik bij zich heeft en het is niet onder werktijd, op de kazerne, of in groepsverband, dan krijgt hij een schriftelijke waarschuwing. De volgende keer draagt Defensie hem voor voor ontslag.

Gaat het om een werknemer van de marechaussee, dan wordt hij of zij wel onmiddellijk ontslagen. Dat staat in de nieuwe gedragsregel voor militairen, bevestigde een woordvoerder vandaag naar aanleiding van een verhaal in het AD. Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) heeft het drugsbeleid aangepast, omdat dit tot nu toe bij de landmacht, marine en luchtmacht verschilde. Nu geldt één regel voor de hele krijgsmacht.

Uitgangspunt is dat Defensie het gebruik of bezit van drugs niet tolereert. Mensen die voor het eerst op bezit worden betrapt en zich in het Carïbisch gebied bevinden, worden direct terug naar Nederland gehaald. Behoort de militair tot de Koninklijke Marechaussee, dan wordt hij of zij direct ontslagen omdat dit defensieonderdeel fungeert als de politieorganisatie van de krijgsmacht. Er kan bovendien strafrechtelijk worden opgetreden.

Voor burgermedewerkers van Defensie geldt dat het gebruik of het bezit van drugs als plichtsverzuim kan worden aangemerkt als het schadelijk is voor de uitoefening van de functie of voor het imago van Defensie. In dat geval kan een passende sanctie worden opgelegd.