Voetbal: Uitslagen playoffs 13 mei

Icoon EredivisieVandaag werden de returnwedstrijden in het kader van de playoffwedstrijden om Europees voetbal gespeeld. Ajax moest het opnemen tegen SC Heerenveen. AZ kreeg in Alkmaar bezoek van FC Twente. Feyenoord kruiste de degens met FC Groningen en Sparta Rotterdam reisde af naar Nijmegen voor een wedstrijd tegen NEC.

Champions League
Ajax is er in geslaagd om zich voor de volgende ronde van de playoffs om een ticket voor de Champions League te plaatsen. SC Heerenveen werd met 4-0 aan de kant gezet. De eerste twintig minuten hielden de clubs elkaar in evenwicht, maar ineens stonden de Amsterdammers met 2-0 voor, dankzij Huntelaar en Babel. In de tweede helft moest de Friese club met tien spelers verder, omdat Vandenbussche rood kreeg. De strafschop die hierop volgde werd door Huntelaar beheerst ingeschoten. In de slotfase maakte Perez de vierde treffer van de middag.

Ook AZ heeft nog uitzicht op deelname aan de Champions League. In eigen huis werd met 2-0 van FC Twente gewonnen. Het eerste half uur ging gelijk op, maar daarna kregen de bezoekers via Bakkal, Engelaar en N'Kufo een paar goede kansen. Na de thee leken de Tukkers de bovenliggende partij, maar de Alkmaarders werden ook steeds gevaarlijker. Een blunder van doelman Boschker leverde de voorsprong voor het team van trainer Van Gaal op. Lens bracht de genadeklap toe door het twee doelpunt aan te laten tekenen.

UEFA Cup
Feyenoord heeft zich niet weten te plaatsen voor de volgende ronde van de playoffs voor een UEFA Cup-ticket. Tegen FC Groningen stond er na negentig minuten 1-1 op het scorebord. De Rotterdammers kwamen via Van Hooijdonk al vrij snel op voorsprong, maar de bezoekers bleven het betere van het spel houden. Timmer wist te voorkomen dat de Groningers op gelijke hoogte kwamen. Na rust wist de thuisploeg een aantal kansen te creëren, maar nadien steeds verder weg. Dit resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker van Lovre, nadat Drenthe in de fout ging.

Intertoto
Sparta Rotterdam is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de volgende ronde in de playoffs voor de Intertoto. NEC was in Nijmegen met 2-1 te sterk. De thuisploeg begon goed aan het duel, maar het waren de bezoekers die via Schenkel, na een corner, op voorsprong kwamen. Tien minuten later was de stand weer gelijk door een treffer van Wisgerhof. Na de pauze probeerde de bezoekende ploeg door te drukken. De Nijmeegse formatie liet zich niet kennen en kreeg ook nog een aantal kansen. Uiteindelijk was het Pothuizen die de thuisploeg de voorsprong bezorgde. Het slotoffensief van de Rotterdammers leverde niets meer op.