Aangifte na dood 43-jarige gedetineerde

MisdaadTwee advocaten, waaronder de bekende strafpleiter Bram Moszkowicz, hebben bij justitie aangifte gedaan wegens het overlijden van de 43-jarige gedetineerde Tjan Chotoe. De gevangene overleed maandag plotseling in gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard. Volgens de advocaten is er sprake van dood door schuld omdat er niet adequaat gereageerd is op klachten. Hij zou zijn overleden aan hartfalen.

In het Noordhollands Dagblad spraken sommige medegedetineerden van Chotoe gisteren al schande van de gang van zaken omtrent het overlijden. De gevangenis zou totaal niet gereageerd hebben op medische klachten van de overleden man. Hij klaagde in Zuyder Bos namelijk al langere tijd over ademhalingsproblemen en een verhoogde hartslag.

De krant citeert een woordvoerder van de afdeling waar de overleden man zat: ''De medische dienst negeerde de klachten. Hij moest gewoon aan het werk. Vrijdag moest de werkmeester hem echter van de werkzaal sturen, omdat Chotoe niet meer kon. Hij had de kracht in een arm en een been verloren en een hartslag van 170.''

''Zaterdag werd hij gevonden terwijl hij op de grond in een badcel lag. Een te hulp geroepen GGD-arts deed de klachten af als spanningen. Een andere arts, die op zondag een vluchtig onderzoek verrichtte, zei dat er niets aan de hand was,'' aldus de woordvoerder van de gedetineerden.

Maandag moest een GGD-arts op de cel de dood van de gedetineerde constateren, nadat reanimatie tevergeefs bleek. Justitiewoordvoerder Hans Jansen verklaart dat er een onderzoek naar de doodsoorzaak komt. Over de medische zorg kan en mag hij niets zeggen.

Tjan Chotoe, afkomstig uit Suriname, was in Amsterdam een bekend uitbater van cafetaria Smulhoek en een autowasstraat op het industrieterrein Amstel. Ook van uitgaansgelegenheid the Powerzone was hij de baas. De succesvol ondernemer werd echter schuldig bevonden aan het opdracht geven voor een moord op zijn zwager en vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar celstraf. Chotoe heeft altijd ontkend opdracht te hebben gegeven en was tegen de uitspraak van het hof in cassatie gegaan. Dat cassatieverzoek liep nog.