Vakantie Sarkozy zorgt voor ophef

Icoon Buitenlands Drie dagen nadat hij het Franse presidentsschap won, is Nicolas Sarkozy al zwaar onder vuur komen te liggen. Kranten veroordeelden vandaag de luxueuze vakantie die het nieuwbakken staatshoofd houdt op een enorm jacht unaniem als opzichtig en veel te veel van het goede.

Volgens de krant Dépêche du Midi toont Sarkozy een ongebreidelde smaak voor superluxe. Zijn gedrag werd door de krant getypeerd als dat van een "nieuwe rijke die net de jackpot heeft gewonnen. Maar de presidentszetel is niet de jackpot." Sarkozy's optreden doet La République des Pyrénées denken aan de gewezen Italiaanse premier en miljardair Silvio Berlusconi.

De conservatieve Le Figaro spreekt van "zorgen bij een aantal vrienden" over de gewijzigde vakantieplannen van de politicus. Sarkozy zou aanvankelijk naar Corsica gaan om een beetje bij te komen. In plaats daarvan ging hij op uitnodiging van de bevriende miljardair Vincent Bollore naar het zestig meter lange jacht dat normaliter in het hoogseizoen verhuurd wordt voor 200.000 euro per week. Het schip ligt momenteel voor de kust van Malta.

La République du Centre stelde vast dat de geplande kloosterlijke terugtrekking was veranderd in een luxe cruise. "Die wijziging verandert het beeld dat zondagavond van Sarkozy werd uitgestraald als een aansprekende, nederige leider", aldus het dagblad.
Nicolas Sarkozy