Veel agenten in Parijs op verkiezingsdag

Icoon BuitenlandsDe politie in Frankrijk heeft informatie binnen gekregen dat allochtone jongeren uit de voorsteden en extreemlinkse aanhangers uit zijn op rellen als Nicolas Sarkozy de presidentsverkiezingen wint vanavond. Daarom zijn er vandaag meer dan 3000 agenten op de been om de orde te bewaken. Zij richten zich met name op de treinstations zodat ze kunnen voorkomen dat de relschoppers naar de binnenstad gaan. Het lijkt er sterk op dat Sarkozy gaat winnen en zijn aanhangers zijn bezig om een groot overwinningsfeest te organiseren op de Place de la Concorde midden in Parijs.

Sarkozy is niet geliefd bij jongeren van Afrikaanse en Arabische achtergrond. In het najaar van 2005 braken rellen uit toen hij zich uitliet over deze groep, die hij ‘tuig’ noemde. Hij was toen minister van Binnenlandse Zaken.

Afgelopen vrijdag waarschuwde Ségolène Royal de Franse kiezers voor het risico van geweld als Sarkozy gekozen zou worden. Sarkozy reageerde furieus op deze uitlating en beschuldigde haar van schending van de democratie.