Tweede man al-Qaeda bespot VS

Icoon TerrorismeDe tweede man van al-Qaeda, Ayman al-Zawahri, heeft in een videoboodschap op internet de Verenigde Staten bespot wegens een wetsvoorstel dat voorzag in een tijdsplan voor terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Dat heeft de Amerikaanse zender ABC News zaterdag bericht.

De wet haalde het niet door een veto van de Amerikaanse president George Bush, die zich niet wil vastleggen aan een tijdsschema, zoals het Amerikaanse Congres wil.

''Deze wet ontneemt ons de mogelijkheid om de Amerikaanse troepen te vernietigen'', aldus al-Zawahri. ''Wij vragen Allah dat zij pas vertrekken als er 200.000 tot 300.000 zijn gedood, zodat we de bloedvergieters in Washington en Europa een onvergetelijke les kunnen leren'', zo voegde hij eraan toe.

Al-Zawahri ontkende dat al-Qaeda en andere soennitische groeperingen in Irak het sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten aanwakkeren. Volgens hem is de Iraakse regering zelf hiervoor verantwoordelijk.

In zijn videoboodschap riep hij Amerikaanse militairen van Afrikaanse afkomst op dienst te weigeren in Irak en Afghanistan. Hij prees herhaaldelijk de zwarte Amerikaanse moslimleider Malcolm X wegens zijn anti-Amerikaanse toespraken. Op de video zijn ook beelden te zien van het harde optreden van de Amerikaanse politie in de zwarte getto's in de jaren zestig.

Het Witte Huis wilde niet reageren op de videoboodschap, die volgens deskundigen authentiek is. De video is vermoedelijk gemaakt nadat het Congres de wet vorige week had aangenomen, maar nog voordat Bush zijn veto uitsprak. Het is al de tweede videoboodschap van al-Qaeda dit jaar.


Al-Zawahri