Dancehallster niet welkom door homohaat

Icoon MuziekDe Jamaicaanse dancehallster Elephant Man heeft ruzie met de gemeente Haarlemmermeer. De rapper staat bekend om zijn felle anti-homoteksten en treedt uitgerekend vanavond, op de avond van de dodenherdenking, op in de Hoofddorpse discotheek The Challenge.

Jamaica loopt op het gebied van homo-emancipatie sterk achter op veel andere landen. Drie jaar geleden ontstond er ook al een rel, toen reggaezanger en homohater Buju Banton een optreden op de Amsterdamse Uitmarkt had geprogrammeerd. Onder druk van homoverenigingen werd dat concert toen afgelast. Amnesty International vroeg in 2004 zelfs speciale aandacht voor de situatie van homo's in Jamaica: "Discriminatie en geweld tegen seksuele minderheden is op dit Caribische eiland aan de orde van de dag. Bekende reggaeartiesten zoals Elephant Man en Capleton moedigen het publiek aan om homo’s te vermoorden: 'Ze moeten dood, kogels in hun hoofd, steek je hand op als je ze dood wil.' Het probleem van homofobie in Jamaica gaat echter veel verder dan welke artiest dan ook."

De organisator van Elephant Mans optreden weigert de show te verplaatsen. De gemeente heeft de zanger echter op het hart gedrukt om zich vanavond niet negatief uit te laten over homoseksualiteit. Doet hij dat wel, dan grijpt de politie in.