Gemeenten bestrijden discriminatie nauwelijks

Nederlandse gemeenten doen volgens Amnesty International weinig aan de bestrijding van discriminatie. 92 Procent van de gemeenten heeft de aanpak daarvan niet in het collegeprogramma opgenomen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Amnesty liet uitvoeren door het bureau Research voor Beleid. Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie) heeft de onderzoeksresultaten woensdag in ontvangst genomen. Van de 196 onderzochte gemeenten voert nog geen 10 procent integraal beleid tegen discriminatie. 17 Procent geeft aan op specifieke terreinen, zoals horeca of openbare orde, iets tegen discriminatie te doen.

Ook als werkgever doen gemeenten volgens Amnesty weinig: 30 procent treft maatregelen om discriminatie op de eigen werkvloer te voorkomen, terwijl het om een wettelijke verplichting gaat. Volgens Amnesty International moeten gemeenten zorgen dat ze meer inzicht krijgen in de mate waarin discriminatie voorkomt binnen hun grenzen, door cijfers op te vragen bij politie, Openbaar Ministerie en antidiscriminatiebureaus.

Nu heeft 58 procent van de lokale besturen niet of nauwelijks een idee hoe vaak discriminatie voorkomt. Ook zouden gemeenten volgens Amnesty gesprekken over discriminatie moeten voeren met lokale belangenorganisaties van bijvoorbeeld migranten, vrouwen, gehandicapten en homoseksuelen.