Veto Bush tegen Irak-wet

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag, zoals aangekondigd, zijn veto gebruikt tegen een wet die voorzag in een tijdsplan voor een Amerikaanse terugtrekking uit Irak. Dit heeft het Witte Huis laten weten.

Bush sprak na de bekendmaking van het veto het Amerikaanse volk toe in een televisietoespraak. Hij liet weten dat de wet waar hij zijn veto over had uitgesproken een "rigide tijdsschema" aan de troepen oplegde voor terugtrekking uit Irak en voegde daar aan toe dat het geen zin heeft om "de vijand te laten weten wanneer je vertrekt".

Volgens Bush was de wet die vorige week door het Congres werd aangenomen een "politiek statement" van de Democratische partij en was het nu tijd om "de politiek achter ons te laten en een begin te maken met het opnieuw steunen van onze troepen in Irak".

De Amerikaanse president liet weten dat hij de leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat had uitgenodigd om woensdag met hem te komen praten over een nieuwe wet die voorziet in extra geld voor de troepen in Irak.