Koerdisch meisje publiekelijk gestenigd

Een Koerdisch meisje uit Irak heeft haar drang naar romantiek met de dood moeten bekopen. De tiener, die de naam Du'a Khalil Aswad droeg en zeventien jaar oud was, werd recentelijk gestenigd door een groep van naar schatting duizend man, nadat ze zich had bekeerd tot de Islam.

De jongedame kwam uit een Yezidische omgeving en was verliefd geworden op een Islamitische jongen. In de hoop om met de jongen te kunnen trouwen, vluchtte ze van huis en bekeerde ze zich tot de Islam. Lokale moslimsjeiks wezen haar vervolgens een schuilplaats toe maar na onderhandelingen met haar familie besloot het meisje weer terug naar huis te gaan. Onderweg belandde ze in een hinderlaag van woedende Yezidi-mannen die haar aanvielen en uiteindelijk overgingen tot steniging. Het meisje stierf door een grote steen die op haar gezicht werd gegooid.

Op de website Jebar.info is een filmpje van de brute moord verschenen, waarop onder andere toekijkende politieagenten te zien zijn. Het filmpje is hier te bekijken, maar wordt afgeraden voor mensen met een zwak hart.

Update 20:51
De steniging van de tiener heeft met name in het Midden-Oosten veel losgemaakt, zo blijkt nu. In Mosul, de stad waar de moordpartij plaats vond, zijn er vlak na de steniging 36 Yezidi-mannen geëxecuteerd als vergelding. In Bagdad is een bus opgeblazen met daarin voornamelijk Yezidische en Christelijke mensen. Prins Thahzin Said Ali, de leider van zo'n 1 miljoen Yezidi, heeft zich uitgesproken tegen de moord op het meisje, en eerder deze week hebben diverse vrouwenrechtenorganisaties een demonstratie gevoerd bij het Koerdische parlement in Hawler. Volgens vice-parlementsvoorzitter Kemal Kerkuki zijn er al diverse verdachten opgepakt in verband met de steniging.

Met dank aan Junkie, BereNDD en Jackop voor de submit.