'Persvrijheid in 2006 wereldwijd onder druk'

Icoon MediaDe persvrijheid is in 2006 in verscheidene regio's en landen verder in de verdrukking geraakt. Vooral in landen van de voormalige Sovjet-Unie, Zuid-Amerika en verscheidene landen in Azië is de bewegingsruimte van journalisten en media kleiner geworden.

Dat staat in een rapport dat de Amerikaanse organisatie Freedom House maandag publiceerde. Het rapport is uitgebracht in aanloop naar de Dag van de Persvrijheid op 3 mei. Onder meer Rusland heeft de persvrijheid ingeperkt en onafhankelijke media verder gemarginaliseerd.

In verscheidene Zuid-Amerikaanse landen, onder andere Venezuela, is eveneens de overheid verantwoordelijk voor de inperkingen. In die regio is ook de afnemende veiligheid de oorzaak van de afname van de persvrijheid. In Azië is dit het gevolg van onder meer coups, politieke onrust of opstanden.

Freedom House maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkelingen. ''Een aanval op de media wordt onherroepelijk gevolgd door een aanval op andere democratische instanties'', aldus directeur Jennifer Windsor. ''Het feit dat de persvrijheid achteruit gaat, is een alarmerend teken dat de democratie in bepaalde delen van de wereld verder zal worden ingeperkt.''