Linkse lijstverbinding Eerste Kamer strandt

Icoon VerkiezingenDe pogingen van GroenLinks om een brede linkse lijstverbinding voor de Eerste Kamer te realiseren, zijn gestrand. Volgens partijvoorzitter Henk Nijhof ligt dat aan de weigering van de Socialistische Partij (SP) om ook de PvdA in deze verbinding te betrekken, zo maakte hij zaterdag bekend.

De PvdA wilde, na enig aandringen, overigens wel een lijstverbinding met de SP. GroenLinks gaat nu alleen met de Partij voor de Dieren (PvdD) in zee. Een lijstverbinding houdt in dat de deelnemende partijen als blok eventuele restzetels makkelijker binnenhalen. Binnenkort wordt een nieuwe Senaat gekozen door de nieuwe Provinciale Staten. De gezamenlijke lijsten hadden voor zaterdag aangemeld moeten worden.

Het bestuur van GroenLinks was benaderd door de SP om een lijstverbinding aan te gaan. GroenLinks stemde daarmee in, maar wilde ook de PvdD en de PvdA erbij. Zo'n brede linkse lijstverbinding zou de PvdA een extra zetel opleveren, ten koste van het CDA, zo had GroenLinks berekend.

Maar de PvdA wilde niet met de SP op een gezamenlijke lijst. Zonder de SP zou de PvdA wel een zetel krijgen, maar nu ten koste van de SP. Deze ''broedermoord'' wilde GroenLinks weer niet, aldus Nijhof.

Uiteindelijk ging de PvdA om en was Nijhof blij met dit historische moment. Maar tot zijn teleurstelling gaf enkele uren daarna de SP aan dat zij een lijstverbinding met de PvdA onacceptabel vonden en niet uit te leggen. Nijhof wijst erop dat Jan Marijnissen eerder nog had gezegd dat hij het juist belachelijk vond dat de PvdA niet een gezamenlijke linkse lijst wilde.

Nijhof vindt dat de ''SP met de mond de linkse samenwerking bepleit maar zijn ware gezicht laat zien als puntje bij paaltje komt en het echt hard kan worden gemaakt.''

De verkiezing voor de Eerste Kamer vindt plaats op 29 mei. De 75 leden worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten (PS). Die leden van de PS werden door de Nederlandse bevolking gekozen op woensdag 7 maart jongstleden.