SP-raadslid cel in na vondst vuurwapen

In de Brabantse gemeente Dongen is het lokale SP-raadslid Efendi Kaya (48) aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Het raadslid van Turkse komaf is volgens diverse bronnen eind vorige week al aangehouden en zit sindsdien in hechtenis, zo schrijft dagblad BN/DeStem vandaag, dat zich in de zaak verdiepte.

Het vuurwapen is bij Kaya aangetroffen tijdens een huiszoeking. Enkele jaren geleden werd hij overigens ook al opgepakt voor verboden wapenbezit. Toen werd in een kluis van zijn garagebedrijf in Oosterhout een pistool door de politie gevonden. Dat gebeurde tijdens onderzoek naar de moord op Tinka van Rooij, waarin Kaya enige tijd ten onrechte als verdachte werd beschouwd. De man bleek niets met de moord te maken te hebben, maar werd wel veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Kaya stond bij de raadsverkiezingen op een nagenoeg onverkiesbare, negende plaats op de SP-lijst. Hij kwam door middel van voorkeurstemmen toch in de Dongense SP-fractie, die vier leden telt.

De SP in Dongen zegt dat het niet op de hoogte was van Kaya's strafrechterlijke verleden. Toen Kaya solliciteerde naar de functie van gemeenteraadslid heeft hij niets over een strafblad gemeld.

Met dank aan zure_apple voor de submit.