Kamer bezorgd over 'ontmoedigen' Wilders

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer heeft bezorgd gereageerd op het nieuws dat kamerlid Geert Wilders zich ''enigszins geïntimideerd'' voelt door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra. De Kamer heeft daarom minister Hirsch Ballin van Justitie om opheldering gevraagd.

Wilders bevestigde gisteren een bericht dat hij twee weken geleden 'op het matje' was geroepen bij de Coördinator Terrorismebestrijding over de ophef die zijn ferme uitspraken (over de koran en de profeet Mohammed) in moslimlanden heeft veroorzaakt. Hij kreeg tijdens een drie uur durend onderhoud honderden tv-beelden en krantenartikelen te zien van woedende moslims. Hun geestelijke leiders stelden voor islamitische ambassadeurs uit ons land terug te roepen en Nederlandse producten te boycotten. Nederland zou op het nippertje aan een enorm conflict met de moslimwereld zijn ontkomen.

Wilders: ''Tussen de regels door was de boodschap aan mij duidelijk: dit is het effect van wat je zegt. Een van de aanwezige ambtenaren maande mij mijn toon te matigen en mijn boodschap op een andere manier uit te dragen. Ik moet erbij zeggen dat Joustra toen onmiddellijk die uitspraak corrigeerde en aangaf dat dat niet de bedoeling was. Desondanks voelde ik me enigszins geïntimideerd.''

D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt het ''ongeoorloofd'' als het zo daadwerkelijk gegaan is. VVD fractievoorzitter Mark Rutte sprak van een ''belangrijke kwestie. Een Kamerlid mag zich nooit geïntimideerd voelen. Wilders voelt zich wel geïntimideerd. ''

CDA fractievoorzitter Pieter van Geel dringt net als VVD en D66 aan op een Kamerdebat over de kwestie. Eerst wachten de fracties echter een openbare brief af die minister Hirsch Ballin naar de Kamer gaat sturen. ''Die wachten we af en daar moeten we dan over praten'', zo zei Rutte gisteren.