Raad vd Journalistiek presenteert spelregels

Icoon MediaDe Raad voor de Journalistiek heeft dinsdag in Hilversum zijn leidraad gepresenteerd. Daarin staan spelregels voor journalisten. Het zijn ook de regels waardoor de Raad zich laat leiden bij de behandeling van klachten tegen journalisten en hun publicaties.

De leidraad is bedoeld voor journalisten, maar vooral ook voor het publiek. Dat weet met de richtlijn in de hand wat hij van een journalist mag verwachten. De eerste regel ''De journalist bericht waarheidsgetrouw'' lijkt bijvoorbeeld voor de hand liggend, maar in de dinsdag gepresenteerde leidraad is deze breed gedragen journalistieke regel voor het eerst vastgelegd.

Een andere regel is bijvoorbeeld: ''In de berichtgeving maakt de jounalist een duidelijk onderscheid tussen feiten, beweringen en meningen.'' En ook: ''De jounalist meldt de etnische afkomst, nationaliteit, ras, religie en seksuele geaardheid van groepen en personen alleen wanneer dit nodig blijkt voor de context van het nieuwsfeit waarover wordt bericht.''

De Raad voor de Journalistiek benadrukt dat het met de leidraad de journalistieke praktijk handvatten biedt, ''hij legt geen beroepsvoorschriften op.'' Nog wat regels: de journalist moet zich bij het vergaren van informatie als zodanig bekend maken, de journalist moet bij voorkeur zijn bronnen bekend maken, maar moet de identiteit van zijn bronnen juist beschermen als hij die vertrouwelijkheid heeft toegezegd.

De hele leidraad is na te lezen op de site van de Raad voor de Journalistiek (pdf.bestand 3.9 mb