Examenbevoegdheid ROC's ingetrokken

Icoon Onderwijs Voor 85 opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) mogen scholen zelf geen examen meer afnemen. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft de licenties voor examens in deze opleidingen per volgend schooljaar ingetrokken.

Dat heeft de staatssecretaris maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Van Bijsterveldt grijpt in omdat ze de kwaliteit van de examens onder de maat vindt. De betrokken Regionale Opleidingscentra (ROC's) mogen drie jaar lang geen examens in deze opleidingen verzorgen. Ze moeten deze uitbesteden aan een ander ROC of een exameninstelling.

Het is de eerste keeer dat de overheid scholen verbiedt om zelf examens af te nemen. Dinsdag krijgen de betrokken ROC's te horen voor welke opleidingen zij hun examenlicentie de komende drie jaar kwijt zijn. Het ministerie wilde maandag nog niet zeggen om welke studies het gaat.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt waarschuwde begin deze maand al dat ze instellingen meer op kwaliteit zou gaan aanspreken. Ze kondigde toen aan de invoering van het zogeheten competentiegericht leren in het mbo met twee jaar uit te stellen. De verplichte invoering per augustus 2008 gaat daarmee niet door. De bewindsvrouw reageerde onder meer op klachten van leerlingen over de manier waarop mbo-scholen dit nieuwe leren in de dagelijkse praktijk uitvoeren.