Overname ABN Amro kost 23.600 banen

Icoon EconomieDe beoogde overname van ABN Amro door de Britse bank Barclays, de grootste in Nederland ooit, kost vele duizenden banen. De concerns schrappen 12.800 arbeidsplaatsen en bovendien verhuizen ze er 10.800 naar lagelonenlanden.

Het is nog onduidelijk hoeveel banen er in Nederland verdwijnen. Wel heeft ABN Amro toegezegd zich aan de bestaande verplichtingen te houden. De banenreductie is onderdeel van een beoogde kostenbesparing van 3,5 miljard euro in 2010.

Barclays heeft een overnamebod van 67 miljard euro uitgebracht op ABN Amro. De bank betaalt geheel in eigen aandelen, zo maakten beide partijen maandagochtend bekend. Het gaat om de grootste overname in Nederland ooit.

Het bod van de Britten valt lager uit dan de slotkoers van afgelopen vrijdag van ABN Amro op de beurs in Amsterdam. Barclays waardeert de grootste Nederlandse bank op 36,25 euro per aandeel. Vrijdag bedroeg de slotkoers van het aandeel 36,29 euro. Wegens overnamegeruchten is de koers van ABN Amro de afgelopen weken fors gestegen.

Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Amsterdam, maar de combinatie wordt juridisch een Brits bedrijf. Het bestuur wordt naar Angelsaksisch voorbeeld ingericht. Ook overwegen beide banken om de naam ABN Amro te schrappen.

De huidige topman van ABN Amro, Rijkman Groenink, neemt genoegen met de positie van commissaris in de nieuwe onderneming. De bestuursvoorzitter van Barclays, John Varley, krijgt dezelfde rol bij de nieuwe bank. President-commissaris Arthur Martinez van ABN Amro krijgt een vergelijkbare functie (chairman) bij het fusiebedrijf. De Britse Financial Services Authority (FSA) wordt toezichthouder. De Nederlandsche Bank verliest die functie bij ABN Amro.

De fusie tussen ABN Amro en Barclays is de grootste krachtenbundeling ooit in het Europese bankwezen. De nieuwe bankgigant vormt de op een na grootste bank van Europa, na het Britse HSBC. Wereldwijd krijgt de combinatie een positie in de topvijf.

Barclays en ABN Amro zeggen actief te zijn in landen die goed op elkaar aansluiten. Een groot deel van de activiteiten zit in zeven landen. Het nieuwe concern zal naar eigen zeggen een leidende positie innemen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ook staat het sterk in Italië, Spanje en Portugal en in een aantal opkomende landen.

Barclays is niet de enige bank met interesse in ABN Amro. Op de agenda van Groenink staat maandag nog steeds een ontmoeting met een consortium, bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander. Dit drietal heeft al enige tijd een tegenbod in voorbereiding.

Groenink zei in een toelichting dat hij bereid is om te praten over dit bod, maar dat een overname door Barclays zijn voorkeur heeft. De overname door de Britten komt ter sprake tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering van ABN Amro op donderdag.

ABN Amro maakte maandag ook bekend dat zijn Amerikaanse dochter LaSalle voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) wordt verkocht aan Bank of America. Het gaat hier om een consumentenbank. De verkoop levert naar verwachting een zeer aanzienlijke bate op. Zo'n 12 miljard euro willen ABN Amro en Barclays aan de aandeelhouders teruggeven, voornamelijk door de aankoop van aandelen na voltooiing van het bod.