Familie slachtoffers schietpartij boos op NBC

Icoon BuitenlandsDe nabestaanden van de slachtoffers van Cho Seung-Hui zijn boos op televisiezender NBC. Cho, een 23-jarige student Engels, doodde 32 mensen in twee schietpartijen. Hierna pleegde hij zelfmoord met hetzelfde wapen.

Het Amerikaanse NBC zond gisteravond beelden uit van de afscheidsvideo van Cho Seung-hui. Daarop was te zien hoe hij zijn daad probeert te rechtvaardigen. Ook zijn er beelden uit een auto te zien, waarop Cho zegt dat hij zijn moorddadige plannen heeft uitgevoerd.

Het bericht bevatte 23 videobestanden op CD. In deze video's noemt Cho geen namen maar praat hij wel over religie en de intense hekel die hij had aan de rijkere 'kakkers' en de 'all-american lifestyle'.

De families van de slachtoffers zeggen geschokt te zijn dat NBC de video heeft uitgezonden. Ze hebben een optreden in het programma 'Today' afgezegd. NBC zegt in een reactie dat er intern veel discussie was of de beelden moesten worden uitgezonden.

Uiteindelijk werd besloten de beelden on-air te brengen. "We hoopten dat we op deze manier iets meer zouden begrijpen en antwoord zouden krijgen op de vraag waarom het kon gebeuren", zei Today-presentator Marc Lauer. Hij benadrukte dat "dit niet het soort video is dat we eindeloos blijven herhalen".

De opnamen zijn wellicht gemaakt na de eerste schietpartij, waarbij twee doden vielen. Zo'n 2,5 uur later schoot de student nog eens dertig mensen dood op de campus van de technische universiteit in Blacksburg.