'Iraakse oliereserves dubbel zo groot'

Icoon FinancieelIrak beschikt mogelijk over bijna dubbel zoveel aardoliereserves als tot nu toe werd vermoed. Die conclusie trekt IHS, een Amerikaans consultancybedrijf inzake energie, na intensief bodemonderzoek. Zo'n 100 miljard vaten zouden in het woestijngebied in het westen van Irak opgehaald kunnen worden.

Als die analyse klopt, betekent dit dat Irak na Saoedi-Arabië over de grootste oliereserves ter wereld beschikt. Momenteel staat Irak nog op de derde plaats, na de Saoedi's en Iraniërs. De Britse zakenkrant Financial Times schrijft dat dit het belang van Irak voor internationale oliegiganten duidelijk maakt. Er zouden 'megawinsten' in het spel zitten.

Die winsten kunnen nóg groter worden, wanneer het Iraakse parlement de door de Amerikanen opgestelde oliewet goedkeurt. Deze wet zorgt er ogenschijnlijk voor dat de olie-industrie nog altijd in handen blijft van de Iraakse staat, maar in feite staat het de multinationals via zogenoemde PSA's (Production Sharing Agreements) toe om het leeuwendeel van de oliewinsten op te strijken. Tezamen met de reeds geldende '100 bevelen van Paul Bremmer', Icoon Financieeldie het o.a. mogelijk maken om financiële middelen vrijelijk Irak uit te brengen (zonder enige belasting te betalen), en het belastingstarief voor bedrijven dat is gereduceerd naar 15% (onder Saddam was dit 40%), wordt Irak een zeer aantrekkelijk land voor buitenlandse investeerders.

Naast deze wettelijke regelingen, zorgt ook de aard van de Iraakse olie ervoor dat er veel geld mee verdiend kan worden. De kwaliteit is namelijk uitstekend. Tot slot ligt de olie niet al te diep onder de grond, waardoor het makkelijk op te pompen is. IHS-deskundige Robert Mobed sprak in de Financial Times over "unieke mogelijkheden" en een "gouden kans" voor het westerse bedrijfsleven.
Met dank aan LSDsmurf voor de submit.