Ook veel mannen slachtoffer eerwraak

Icoon BinnenlandsEr is nauwelijks hulp laat staan aandacht voor mannelijke slachtoffers van eerwraak, zo stelt adviesbureau In-pact in een onderzoeksrapport. En dat is onterecht, want mannen worden bijna net zo vaak slachtoffer van dergelijk geweld als vrouwen.

Allochtone mannen die bijvoorbeeld uitkomen voor hun homoseksualiteit worden regelmatig door familie verstoten, bedreigd of zelfs vermoord. Ook mannen die zich onttrekken aan een huwelijk of een interetnische relatie onderhouden, wordt verweten de familie-eer te schenden. Intimidatie of fysiek geweld is het gevolg.

Carina Smeets, oprichtster van het enige Blijf van mijn Lijf-huis voor mannen, beaamt dat het slecht is gesteld met de opvang. ''Vaak is de situatie thuis onhoudbaar. Een veilige plek is het enige dat de mannen dan zoeken. In de praktijk komen ze te vaak op een wachtlijst en lopen ze nog wekenlang onnodig gevaar.''

In-pact hield het onderzoek in opdracht van het ministerie van Welzijn. Het bureau enquêteerde medewerkers van instanties die zich bezighouden met eerwraak, zoals politiekorpsen, COC en de stichting vrouwenopvang Utrecht.