4 jaar cel voor bedreigen politici

JustitieDe Rotterdamse rechtbank heeft vandaag de 26-jarige Rotterdammer Saïd B. tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het sturen van dreigmails naar diverse Nederlandse politici. Opvallend is dat de uitspraak één jaar hoger is dan de drie jaar eis van twee weken terug van het Openbaar Ministerie (OM). Reden hiervoor is de ernst van de misdaden die volgens de rechter 'de wortels van de rechtsstaat raken.'

B. werd in de zomer van 2006 opgepakt op verdenking van het stelselmatig per email met de dood bedreigen van politici als Rita Verdonk, Geert Wilders, Ayaan Hirsi Ali, Marco Pastors en Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam en Michiel Smit van Nieuw Rechts. Allen kregen naar aanleiding van zijn dreigementen persoonsbeveiliging. B. hoopte te bereiken ''dat ze zouden stoppen de islam te beledigen''.

Saïd B. viel door de mand toen hij ook dreigmails ging sturen naar de Marokkaanse schone Lamya M'Haidra, die meedeed aan de verkiezingen voor de Koningin van het Zomercarnaval in Rotterdam. Hij bedreigde haar met de dood omdat 'volgens de Koran het tonen van bloot op een praalwagen verboden is'. De politie herkende een patroon in die mails.

Bij een kraanbedrijf uit Dordrecht deed hij in juli 2006 een valse bommelding, wat tot een ontruiming leidde. Die pleegde hij omdat het bedrijf materiaal voor de afscheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse leverde. De redactie van de Volkskrant bedreigde hij nadat de krant de veelbesproken spotprenten van de profeet Mohammed had geplaatst. Ook BNR Nieuwsradio en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ontvingen dreigementen.

Volgens de rechter heeft B. met zijn bedreigingen onder meer stelselmatig geprobeerd het werk van de politici te verhinderen. Daar staat een gevangenisstraf van maximaal levenslang op. Ook omdat de bedreigingen anderhalf jaar lang aanhielden kreeg B. een hogere straf dan geëist.