ADO gedegradeerd uit eredivisie

Icoon VoetbalADO Den Haag degradeert uit de eredivisie. Roda JC gaf de club uit de Residentie het laatste zetje door in het Zuiderpark met 2-0 te winnen door doelpunten van Davy de Fauw en Marcel Meeuwis na de rust.

De achterstand op nummer 17 op de stand werd onoverbrugbaar door de winst van RKC Waalwijk bij Excelsior.

Roda JC kende geen mededogen met het zieltogende ADO Den Haag. De Limburgse club kon de drie punten uitstekend gebruiken in de jacht op deelname aan de play-offs voor een plaats het toernooi om de UEFA-beker en hield de zevende plaats vast.

Het eerste half uur gebeurde nauwelijks iets. ADO deed Roda JC de veldmeerderheid cadeau. De Limburgse club viel wel aan, maar was amper gevaarlijk. Pas in de 25e minuut lanceerde Kemy Agustien het eerste schot. Doelman Sergio Sanchez tikte de indraaiende bal naast. Tegen de rust brak ADO een paar keer uit, telkens door de snelle Santi Kolk. Met wat minder egoïsme zou de thuisclub wellicht hebben gescoord. De linkerspits wilde het steeds zelf doen en verspeelde hij prompt de bal.

In de 37e minuut leek Kolk toch te scoren. Hij werd in de diepte bediend door Alberto Saavedra, omspeelde doelman Vladan Kujovic en schoof de bal richting doel. Verdediger Vicent Lachambre redde met een sliding op de doellijn.

ADO kreeg onmiddellijk na rust een domper te verwerken. Davy de Fauw trapte een vrije trap onberispelijk langs de muur in de hoek. Roda JC, ongevaarlijk in de zestien, stond opeens voor. De situatie werd nog luxueuzer toen scheidsrechter Tom van Sichem een handsbal van Angelo Martha bestrafte met een strafschop. Marcel Meeuwis profiteerde, 0-2.

Deze penalty was de nekslag voor de thuisclub. Voor de supporters was de maat vol. Zij begonnen in spreekkoren het clubbestuur te betichten van slecht beleid. Ook spelersmakelaar Rob Jansen, als adiviseur aan ADO verbonden moest het ontgelden in niet bepaald verkwikkelijke taal.

Het elftal van interim-coach Lex Schoenmaker probeerde, met drie wissels, het laatste half uur nog wat aan de ongunstige stand te doen. Roda JC legde echter een cordon rond het doel van Kujovic en hield gemakkelijk de nul tegen de wanhopige degradant.