Gebruik van antirimpelcrèmes niet zonder gevaar

Icoon MedischHet gebruik van antirimpelcrèmes of faceliftcrèmes draagt een zeker gezondheidsrisico met zich mee, zeggen drie onderzoekers van de medische faculteit van de universiteit van Laval in Canada. Het gaat om de aanwezige chemische toevoeging DMAE in cosmetica zoals crèmes, lippenstift, shampoo, zeep en lotions die een negatief effect hebben op de gezondheid. Het gezondheidsrisico zal niet groot zijn, maar het is niet getest zoals dat bij medicijnen wordt gedaan. “Het is belangrijk dat er nadere studie wordt gedaan naar het effect van de aanwezige chemische stof”, zegt François Marceau, docent-onderzoeker van de universiteit.

Hij steunt het idee dat de effecten van chemische toevoegingen in cosmetica moeten worden gekeurd zoals dat ook bij nieuwe medicijnen gebeurt. Volgens Marceau is men geneigd de negatieve effecten op de gezondheid van deze producten niet te willen zien. De onderzoeker zegt ook dat Botoxinjecties beter onderzocht moeten worden door de wetenschap. “Het is een vergif. Het betekent niet dat het niet gebruikt mag worden maar je moet goed weten hoe het gebruikt moet worden. We weten niet wat de effecten zijn voor het gebruik op langere termijn. Het is mogelijk dat toevoeging niet geheel oplost. Het blijft misschien achter in de cellen en we weten nog niet wat daar de consequenties van zijn. Dat is frustrerend” aldus Marceau.

In vitro tests wijzen uit dat de crème 25 procent van de cellen doodt na 24 uur dat het is opgedaan. Het effect van DMAE is om de huidcellen als het ware op te blazen om zo rimpels te doen verdwijnen. Ditzelfde goedje wordt gebruikt in lippenstiften om de lippen voller te laten lijken. De conclusies van het onderzoek door Marceau, Guillaume Morisette en Lucie Germain zijn opgenomen in het laatste nummer van British Journal of Dermatology.