'Schietpartijen NL's in Irak verzwegen'

Icoon OorlogMinstens zeven schietpartijen door Nederlandse militairen in Irak zijn niet gemeld bij de legerleiding. Dat liet militair-psycholoog buiten dienst Willem Heijster zaterdag weten in een radioprogramma van de Tros.

Het schietincident met marinier Eric O. zou geen uitzondering zijn, hebben militairen aan Heijster verteld. De militairen zouden ook hebben gezegd dat zij er moeite mee hebben dat de waarheid niet aan het licht komt. Het is niet bekend of er bij de andere incidenten slachtoffers zijn gevallen.

''Het incident van Eric O. heeft het nieuws gehaald maar er zijn veel meer schietincidenten geweest die niet de hoge leiding hebben bereikt. Er zijn meerdere dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. Dit moet boven tafel komen. Ik denk dat er nog een stuk of zes, zeven, acht gevallen binnenkort in de publiciteit komen'', aldus Heijster.

Het Openbaar Ministerie (OM) doet momenteel onderzoek naar het achterhouden van bewijs, het beïnvloeden van getuigen en intimidatie tijdens het onderzoek naar het schietincident rond Eric O. in Irak. Een marinier heeft daarvan onlangs aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee.

O. loste 27 december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen die mogelijk een container wilde plunderen. Daarbij zou een van de Irakezen om het leven zijn gekomen. Het gerechtshof in Arnhem sprak Eric O. in 2005 vrij van handelen in strijd met de geweldsinstructies voor Nederlandse militairen in Irak.