Turkse leger wil N-Irak binnenvallen

Icoon OorlogDe Turkse generaal Yasar Buyukanit wil dat Turkije een militaire operatie lanceert in Noord-Irak. Het doelwit is de separatistische beweging PKK, die dat gebied als uitvalsbasis zou gebruiken. Voor grensoverschrijdende militaire operaties heeft het leger de steun van de regering van premier Erdogan nodig.

De PKK is een beweging die ijvert voor een staat op basis van de Koerdische etniciteit. Naast het Noorden van Irak overlapt de gewenste staat het Westen van Iran en het Oosten van Turkije. Om dit doel te bereiken, wordt geweld niet geschuwd. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten beschouwen de PKK als een terreurgroep.

Bij gevechten tussen PKK-strijders en het Turkse leger kwamen de afgelopen dagen 10 Turkse militairen om het leven, 29 rebellen werden gedood, zo meldde generaal Buyukanit.

Verenigde Staten
In zijn toespraak hekelde de Turkse generaal de rol van de VS. Als bezettende macht in Irak kan het hen niet ontgaan zijn dat er in het Noorden des lands een autonome staat wordt opgericht, beredeneert hij. Volgens hem word je tegenwoordig met Koerdische vlag en volkslied verwelkomt in Noord-Irak. Daarnaast zou er een centrale bank zijn opgericht. Tot slot heeft 'Koerdistan' ook een zelfbenoemde leider, Masud Barzani.

In de afgelopen weken heeft Barzani dreigende taal uitgeslagen richting Turkije. Buyukanit wil hem echter niet van repliek dienen, omdat hij slechts een marionet zou zijn. "Niet de spreker, maar diegene(n) die hem in staat stellen om te spreken zijn van belang". Daarbij doelde hij op de volgens hem passieve dan wel ondersteunende rol van de VS inzake de oprichting van een Koerdische staat.

De VS heeft zich altijd tegen een Turkse inval uitgesproken. De regering van Erdogan staat te boek als pro-Westers en minder nationalistisch als het leger, waardoor het zeer de vraag is of Buyukanit wel steun zal krijgen van Erdogan.