Dood Napoleon mogelijk ontraadseld

Napoleon BonaparteDe vooraanstaande Franse historicus Jacques Marcé meent het mysterie rond de dood van voormalig keizer en veldheer Napoleon Bonaparte te hebben opgelost. Hij is in het bezit gekomen van een brief die een Chinese man in 1820 vanaf St. Helena, het eiland waarnaar Napoleon sinds 1815 was verbannen, aan zijn ouders stuurde.

Marcé heeft de brief naar eigen zeggen gekregen van ene M. Wang Jingwei, die hem op zijn beurt in 1968 gered zou hebben van verbranding tijdens de Culturele Revolutie in China. In het manuscript schreef de briefschrijver dat hij werkte voor iemand die zichzelf 'keizer' noemde en die zei dat hij op St. Helena zat omdat hij was verslagen door de Europeanen. De schrijver moest dagelijks water voor Napoleon halen, tijdens één van die tochten kwam hij een officier tegen die een flesje grijs poeder in het water leeggooide. De officier gebood de Chinees dit voortaan ook te doen, en vertelde dat hij ongehoorzaamheid met de dood zou moeten bekopen. Zo gezegd, zo gedaan: Napoleon werd ziek en uiteindelijk overleed hij, zoals bekend, op 5 mei 1821.

Op de website 'Napoleon 1er' schrijft Jacques Marcé dat hij binnenkort naar China af zal reizen om de authenticiteit van de brief te controleren.