Islamitische school weert christelijke feesten

Icoon Onderwijs De Onderwijsinspectie heeft de Enschedese islamitische basisschool Al-Ummah aangezegd het schoolplan te herschrijven. In het huidige plan neemt de school "afstand" van christelijke feesten en verjaardagen.

Er staat onder meer: "Het islamitische karakter uit zich ook in het afstand nemen van een aantal zaken: het kerstfeest, paasfeest en St. Nicolaasfeest worden niet gevierd, net zo min als verjaardagen".

Volgens de inspectie is "het actief afstand nemen" van deze feesten "niet in lijn met de wetgeving over sociale integratie". Scholen moeten volgens die wet actief de integratie bevorderen. Dat betekent echter niet dat zij de christelijke feesten daadwerkelijk moeten gaan vieren.

Schooldirecteur H. de Priester (!) zegt in een reactie dat hij met de gewraakte passage een verkeerde indruk heeft gewekt. "Ik ben wellicht overdreven eerlijk geweest. We hebben beschreven welke feesten voor ons vanuit de islamitische identiteit belangrijk zijn en daarom op school worden gevierd. Christelijke feesten vieren we niet. Het leek me logisch om dat er dan ook maar expliciet bij te melden." Volgens De Priester had de algemeen directeur van de Stichting Islamitisch onderwijs in Midden en Oost-Nederland hem daarop al aangesproken.

De inspectie kon vooralsnog geen toelichting geven of andere islamitische scholen iets over de christelijke feesten schrijven in hun plan. Als een christelijk feest is erkend als nationale feestdag, dan zijn de leerlingen van Al-Ummah ook gewoon vrij. Het kan echter wel voorkomen dat zij les krijgen op dagen waarop andere scholen vrij zijn, bijvoorbeeld de dag na Hemelvaartsdag.

Met dank aan FOKwa voor de submit.