Straatmuzikant in water gegooid

Icoon PolitieDe Leidse straatmuzikant Stanley Bowes is maandag door voorbijgangers die zijn saxofoonspel niet konden waarderen, het water ingesmeten. De uit Groot-Brittannië afkomstige Bowes zat urenlang in het lentezonnetje te spelen toen twee voorbijgangers hem ineens een por in de rug gaven, waardoor de muzikant met saxofoon en al in het water van de Oude Rijn belandde.

Met hulp van twee passanten in een bootje kon hij met zijn saxofoon weer op de wal komen. Daar deelde hij een aantal klappen uit aan de duwende persoon, waarop de gealarmeerde politie hem in de boeien sloeg en in zijn onderbroek afvoerde. Op het bureau deed Bowes aangifte van vernieling van zijn instrument.

Bowes is al vaker in opspraak gekomen door zijn belabberde spel. Na een klachtenreeks bij het Leidse centraal station werd zijn saxofoon daar twee jaar geleden in beslag genomen. Bij de kantonrechter moest hij vorig jaar beloven dat hij nóóit meer een noot zou spelen in de stationsomgeving. Toen hij zijn sax na een half jaar terugkreeg, ging hij echter onmiddellijk weer naar zijn vertrouwde plek. Wederom werd zijn saxofoon toen in beslag genomen.

Bowes zegt dat hij artistiek wordt ondergewaardeerd. Het publiek zou zijn 'improvisaties' niet op waarde weten te schatten.